Това обясни пред TV7 Константин Проданов, финансов експерт към АБВ. Той потвърди заявената вече от Георги Първанов позиция, че АБВ няма да гласува „за" този договор с тези му параметри.

Днес парламентът отложи обсъждането и гласуването на новия дълг.

Имаме определени опасения, каза Проданов и посочи три неща, които притесняват съпартийците му.

Първото нещо бил начинът, по който са избрани банките. Второ - частта, която безусловно трябва да се плати. Тук нямаме никакви различия с колегите - частта, която отива за рефинансиране на стари задължения, без значение кой е премиер, трябва да се плати или се връщаме към времената на Андрей Луканов. Притеснява ни разминаването в сумата, която според финансовия министър до края на 2017 г. е 12 млрд. лв. Изчисленията показват, че сумата е по-малка - около 8,8 млрд. лв., а не 12 млрд..

Проданов защити тезата си с факта, че са включени 1,7 млрд. лв., които вече бяха платени и бяха рефинансирани миналата година от правителството на Пламен Орешарски.

„Има включени 900 млн. лв. ликвидна помощ за Първа инвестиционна банка (ПИБ), които ще се върнат. Още не ги е върнала, а ЕК е разрешила тази помощ да е до май 2016 г. Т.е. тези пари ще се върнат. Ето веднага 2,6 млрд. лв. повече. Освен това 2016 г. има падеж на едногодишни ДЦК, които ще се емитират септември 2015 г. Т.е. включва се нещо, което още не е емитирано. А така може да си обосновеш емисия на всякакъв размер дълг", коментира Проданов.

Финансистът Владимир Каролев, който е и съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, обясни, че става въпрос за план за следващите 3 години, в които да се вземе дълг до 16 млрд. лв.

„Знае се за какво ще се вземат парите за тази година - малко над 7 млрд. лв. за погасяване на външен и вътрешен дълг. Ще са за плащане на падежиращ дълг. Основният проблем е, че почти всички в парламента гласуваха за поредна година на дефицити - 2,5 млрд. лв. за 2015 г. Всеки закон за бюджета е с 3-годишна перспектива. За 2016 г. заложеният дефицит е 2,12 млрд. лв., а за 2017 г. - 1,8 млрд. лв.", припомни Каролев.

Той зададе и въпроса „може ли България да е 10 години на дефицити" и отговори - „не".

Бившият социален министър Иван Нейков е категоричен, че министърът на финансите първо трябва да си уволни пиара си. Може би в последните 20 години няма правителство, което да не е рефинансирало дълговете. Трябва да знаем, че не може да правим социална политика без пари. В момента не генерираме пари и търсим други източници - сега с този кредит. Но сядаме и обясняваме на хората, каза Нейков.