Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов на нарочна пресконференция, на която отчете дейността на министерството за първите 100 дни на правителството.

Горанов обърна особено внимание на дефицита на държавата през последните години. За 2014 г. той е 3.7%. Всеки дефицит се финансира със заеми или с приходи от приватизация, но такива в последните години няма, обясни Горанов. Именно затова е и последното предложение за заем от 8 млрд. евро, които трябва да финансират 6 млрд. лв. външен дълг и 2 млрд. евро бюджетен дефицит до 2017 г.

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още Владислав Горанов.

Според експерти обаче сметките на министъра не излизат с близо 1.5 млрд. лв. Падежираният дълг за 2015 г. вече е бил рефинансиран, а прогнозираните дефицити до 2015 г. са значително по-малки от 4 млрд. лв.

Горанов припомни, че правителството е отпуснало коледни надбавки за най-бедните пенсионери. Той обеща това да стане и за Великден, но само ако сегашната тенденция на повишение на приходите продължат. В противен случай добавки няма да има.

Няма да имам аргумент да опонирам на премиера за великденските надбавки, ако нещата вървят както досега, каза финансовият министър.

Относно предложението за новия шеф на Банков надзор Димитър Костов Горанов подчерта, че това е в прерогатив единствено на управителя на БНБ Иван Искров.

Горанов припомни кариерата на Костов, като министър от кабинета "Виденов", но призна и неговия професионализъм. Той призова коалиционните партньори на ГЕРБ да не използват това гласуване "на гърба" на партията му. Според него Банковият надзор трябва да има шеф в най-близко време.

За фискалния резерв Горанов обяви, че в него има два компонента, които няма да бъдат пипани. Това са Сребърният фонд и Фондът за ядрена безопасност.