Това съобщи днес най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall), цитиран от Ройтерс и БТА.

Профсъюзът, който представлява 3,7 милиона работници, отхвърли предложение на работодателите за увеличаване на заплатите с 2,2 процента за 2015 година, което да влезе в сила от 1 март.

Синдикатът настоява за повишение с 5,5 процента за цялата 2015 година, твърдейки, че силният растеж на най-голямата европейска икономика оправдава това искане.

Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия след полунощ над 3000 работници в 15 компании са спрели работа за поне час, съобщи местната структура на И Ге Метал. Сред засегнатите от стачните действия в страната са автомобилостроителните концерни Бе Ем Ве (BMW) и Даймлер (Daimler), както и доставчикът на автомобилни части Шефлер (Schaeffler).

По-късно днес и през идните седмици се очакват още протестни действия.

В същото време безработицата в Германия се е повишила до 7 процента през януари, но увеличението в броя на безработните се дължи до голяма степен на сезонни фактори и пазарът на труда остава стабилен, съобщи днес германската служба по труда, цитирана от Асошиейтед прес.

Безработицата се е повишила с 0,6 процента спрямо нивото от 6,4 процента през декември, като броят на безработните е 3,03 милиона души. С отчитане на сезонните фактори безработицата през януари се е понижила до 6,5 процента спрямо 6,6 процента през декември.

Растежът на общата безработица в Германия през първия месец на годината може да бъде обяснен с обичайни фактори за зимния период като намаляване на строителните дейности.