На сутрешните търгове на азиатските пазари едно евродостигна ниво 1,1108 долара. След обявяването на края на гласуването и оповестяването на първите резултати от екзитпол еврото се обезцени с над 0,2 процента.
Към 8ч. сутринта еврото възвърна част от загубените позиции и се котираше около 1.1190.

Сривът на общата валута бе предизвикан от изборните резултати в Гърция. Лидерът на победилата партия СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че победата на неговата партия на изборите означава, че Гърция оставя в миналото икономиите и унижението.

"Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение", каза лидерът на радикалната левица СИРИЗА пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина историческата изборна победа на партията.

В същото време пазарите са притеснени кой ще връща гръцкия дълг, който е в размер на 240 млрд. евро. Обещанията на Ципрас в социалната сфера включват допълнителни разходи за 12 млрд. евро годишно.

Миналата седмица шефът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че ЕЦБ ще изкупува гръцки дълг, само след одобрение на кредиторите.