Предложението дойде, след като тройката международни кредитори не успяха да постигнат споразумение по изпълнението ѝ, съобщи официален източник, цитиран от агенция Франс прес и БТА.

Решението трябва да бъде одобрено от парламентите на страните-членки.

Технически екипи на тройката международни кредитори /ЕС,ЕЦБ,МВФ/ днес се завръщат в Атина за разговори с гръцкото правителство по изпълнение на поетите от него ангажименти за реформи в рамките на спасителната програма за Гърция, в замяна на които страната следва да получи още един транш от предоставяните ѝ заеми за преодоляване на финансовата криза, съобщават гръцките медии.

Според източник, цитиран от в. "Нафтемборики", пристигането на тройката се оценява като първа стъпка към окончателно финализиране на преговорите с нея. От Вашингтон е било съобщено, че мисия на Международния валутен фонд ще бъде в Атина от днес до 19 декември. За момента не се уточнява дали мисията ще бъде под формата на технически екип, поне на първия етап, или ще бъде мисия от ръководни представители на фонда.

Тройката се завръща в Атина, след като министрите на финансите от еврозоната вчера решиха да удължат с два месеца спасителната програма за Гърция, която изтича на 31 декември. Удължаването ѝ стана наложително, след като тройката международни кредитори не успяха да постигнат споразумение с Атина по изпълнението на тази програма.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отбеляза, че Гърция може да има нужда от повече време преди последният кредитен транш да бъде отпуснат от международните кредитори. Той допълни, че като цяло Атина се движи в правилната посока.

Кредиторите на Гърция настояват за допълнителни мерки на стойност 1,7 милиарда долара за постигане на бюджетните цели за догодина - нещо, което Атина отхвърля.