В началото на търговия в Москва рублата падна с 1,5% спрямо долара към 53,50 рубли и с 1,2% спрямо единната европейска валута към 65,45 рубли, след като в петък успя да поскъпне с близо 3% след трета поредна интервенция на руската централна банка само в рамките на изминалата седмица, съобщи БНР.

През миналия понеделник РЦБ изсипа на валутния пазар 700 млн. долара, а в сряда - цели 1,9 млрд. долара в опит да спре драматичната обезценката на местната валута. Размерът на интервенцията, проведена в петък, ще стане ясен утре, тъй като РЦБ предоставя този тип данни с двудневно закъснение.

Основната причина за днешния негативен старт на рублата е подновеният спад на петролните цени, като януарските фючърси на петрола тип "брент" се понижават с 1,04% към 68 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 0,84% към 65 долара за барел.

Според редица анализатори икономиката на Русия вероятно се намира на ръба на т.нар. "перфектна буря", визирайки падащите петролни цени, обезценката на руската рубла, международните икономически санкции, повишаващите се лихви по руските държавни облигации и прогнозите за предстояща икономическа рецесия през следващата година.

Ако спадът на цените на "черното злато" продължи, е само въпрос на време, преди Руската федерация да бъде изправена отново пред перспективата за изпадане в неплатежоспособност (фалит). За последно Русия претърпя голямо просрочване на своите задължения през 1998-а година.