По закон гражданите на минимална работна заплата имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите.

От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите доходи включва получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица, съобщава в. "Сега".

НАП ще отказва да възстановява данък на всички данъкоплатци, подали такова заявление, дори и в случаите, в които те отговорят на подоходния лимит - 4080 лв. за година, ако заявителите са получавали необлагаем доход извън трудовите си доходи. В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие. За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др., общо 27 точки, изчерпателно изброени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Възстановяването на данък за хората с най-ниски доходи бе въведено по настояване на БСП и е една от мерките, с които левицата се гордее. До компромисния вариант с възстановяване на данък, който вече е преведен авансово в хазната, се стигна след категоричното несъгласие на ДПС да се въвежда в половинчата форма необлагаем минимум за част от доходите.

При дебатите по предложението така и не се появи официална прогноза колко хора ще могат да се възползват от него и какъв бюджетен ефект се очаква за 2015 г.

Според данъчните зпри доходи, различни от трудовите, включително необлагаеми доходи, за които не се дължи данък, облекчението не се полага.