Това заяви след заседанието на МС служебният финансов министър Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС.

Финансовият министър съобщи, че БНБ вече е поискала официална информация, кого представлява Фондът, изпратил писмо за оздравяване на Корпоративна търговска банка.

Мнението на финансовото министерство е, че на всяко предложение трябва да се гледа отговорно. Очаква се среща с представители на фонда, за да се уточнят предлаганите инструменти за оздравяване на банката и за осигуряване на нейната ликвидност.

EPIC е инвестиционен фонд, представляващ основните акционери на КТБ, за подпомагане на рекапитализирането на банката и изразява готовност да участва в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

Преди години инвестиционната банка EPIC бе съсобственик на ПИБ и заедно основаха приватизационен фонд "Надежда".

"Към момента няма съдебни искове, подадени от вложители в КТБ, но има редица жалби", обясни Порожанов. Той добави, че дебатът с ЕК е по отношение на правилното транспониране на директивата за банките.

Преди дни Управителният съвет на БНБ взе решение за удължаване срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ „Виктория” ЕАД с още два месеца - съответно до 20 и 22 ноември. Недоволни вложители заради блокираните им пари се жалваха до европейските институции. Те заплашиха да съдят държавата в Страсбург.

"При така създадената ситуация не е изключено ЕК да образува и процедура, но ние ще имаме срок, за да изчистим нередностите. Поели сме ангажимент, че ще отстраним това несъответствие", подчерта служебният министър на финансите.

Общата сума на предоставените към днешна дата временни безлихвени заеми от централния бюджет на общини с блокирани средства в "Корпоративна търговска банка" АД е в размер на 28 млн. лева, съобщиха от МФ. От там уточняват, че разпределението на 28-те млн. лева заеми са както следва: за община Белица – 7 700 000 лв., за община Бургас – 11 000 000 лв., за община Айтос – 2 800 000 лв., за община Созопол – 4 500 000 лв. и за община Раковски – 2 000 000 лв.

В Министерството на финансите се разглеждат постъпили искания за временни безлихвени заеми от още 5 общини, за които има приети решения от общинските им съвети. Това са общините Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък. Общият размер на средствата, които се предвижда да им бъдат предоставени, е около 10 млн. лева.