На среща с граждански организации той повтори казаното преди няколко дни, че няма нито един финансов параметър, който да е по-лош в сравнение с миналата година.

Според премиера изпълненията на приходната част за първите 4 месеца на 2014 г. е 30,5% от годишните приходи. Не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните 5 години", обясни министър-председателят и допълни, че за разлика от други години сега в бюджета има и буфери.

"Запазваме голяма степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация, но зависи и от това по какъв начин страната ще премине през политическата криза, на която сме свидетели", каза още премиерът.

Орешарски разясни, че една част от планирания заем от 1,5 млрд. евро ще бъде изразходван за рефинансиране на дълг в началото на 2015 г., а другата част - ще покрие бюджетния дефицит. Все още не е ясно каква ще бъде лихвата по него, но има предварителни очаквания за около 4%.

Днес експерти призоваха правителството да не бърза със заема поради сложната политическа и банкова обстановка. Освен това S&P намалиха преди седмица кредитния ни рейтинг.

Орешарски обеща да се потърсят допълнителни бюджетни средства, за да се подпомогнат спешните ремонти, които трябва да се направят след бедствията в Добрич и Варна. Той напомни, че всички засегнати имат право на еднократна помощ.

Премиерът обяви, че ще има преструктуриране на търговските представителства в чужбина, като поясни, че ще бъдат разкрити нови такива в Близкия изток и ще бъдат закрити представителства в ЕС, тъй като имаме свободен пазар.

"Енергетиката не е в добро състояние, но ние предпочетохме да задържим цените, за да може системата да намери резерви. Анализите показват, че някои от участниците реализират 30-40% рентабилност. Не се справихме за една година, което е критика към нас, но не съм си и представял, че може да се справим за такъв срок", заяви Орешарски.

Той коментира и възникналата ситуация около КТБ, като подчерта, че от оценката на активите и пасивите, която ще отнеме поне седмица, ще се определи дали банката е декапитализирана или не е.

"Законът изисква акционерите да попълнят липсващите средства. Ще изпълним ангажимента си КТБ да бъде отворена на 21 юли и да има ликвидни средства", увери министър-председателят и допълни, че банковата система се регулира от БНБ и правителството я подкрепя в усилията да реши възникналия въпрос.

"НЗОК и лекарствената политика са в лошо състояние. Завареният от миналата година дефицит, оказва влияние и върху текущия", обясни Орешарски.