Това обяви в парламентарната комисия по бюджет и финанси министър Петър Чобанов, цитиран от БТА. Според него сегашната политика на ЕЦБ също помагала за ниски лихви на емисията.

В бюджет 2014 е заложено емитирането на облигации в размер на 1 493 000 000 евро на един или на повече траншове.

Именно този заем, както и спадналите приходи са заложени в мотивите на ГЕРБ да искат вот на недоверие на кабинета.

Затова, за което предупреждаваме многократно - че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг. Вместо да си оправят събираемостта, да се преборят с контрабандата, тръгват по-най лесния начин да задължават следващите поколения с милиарди, аргументира се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Петър Чобанов атаките са политически.

"Опозицията има една цел – да свали правителството, да тръгне към нови избори и това е част от техния арсенал да го постигнат. Както видяхте досегашните вотове се обърнаха срещу самите вносители"
, добави той.

Финансовият министър обеща, че дългът няма да надхвърли заложения в бюджета, включително и със заема, който очакваме от ЕИБ за следващия програмен период.

Чобанов посочи пред комисията, че със свои решения МС е направил необходимото за започване на процедурата и тя е необходимо да се ратифицира и от парламента.

Максималният срок на облигацията е до 15 години, като се дава възможност за дългосрочно финансиране при текущите ниски лихви, каза Чобанов.

Чобанов каза, че оценките на международни авторитети са, че до 2017 г. България ще остане сред държавите с най-нисък външен дълг. Наблюдава се непрекъснато намаление на доходността на държавни облигации, което означава, че пазарите възприемат страната ни като нискорискова, отбеляза финансовият министър и допълни, че България се нарежда до страни като Литва и Латвия, които са с по-висок кредитен рейтинг в сравнение със страни като Румъния, Унгария и Хърватия например.

Менда Стоянова пожелава успех на облигацията, защото по думите й тя трябва да получи възможно най-ниски лихви, тъй като ще се плаща от целия народ в следващите години. Стоянова и други депутати от ГЕРБ обаче изразиха опасения от увеличаването на бюджетния дефицит, който трябва да се покрива с държавен дълг.

По времето на правителството на ГЕРБ също бе емитиран държавен дълг, за да бъде покрит бюджетния дефицит.

В хода на дискусията Петър Чобанов отбеляза, че това, че дългът се ратифицира сега от парламента, не означава, че веднага ще се премине към емитиране на облигацията, а ще се изчака най-добрият момент за това.

Държавният дълг на България за тази година е 18.6% от БВП при средно 90.6% за еврозоната, посочи пък Петър Кънев и бе категоричен, че всеки дълг под 20% е напълно нормален.

Кънев призова колегите си от ГЕРБ да не падат на нивото на "групичката, която обикаля телевизиите" и чертае гръцки сценарии за България. Дефицитът на България е в рамките на 1.6 - 1.8%, а за Гърция той е 10%. Дългът на Гърция пък е в размер на 175% от БВП или около 300 млрд. евро, припомни той.