За пласирането на облигации на международните пазари се очаква „най-благоприятния момент”, като парламентът ще разгледа споразуменията с банките, които трябва да работят по емисията - Citigroup Global Markets Limited , HSBC Bank Plc и J.P. Morgan Securities Plc.

Именно този заем, както и спадналите приходи са заложени в мотивите на ГЕРБ да искат вот на недоверие на кабинета.

Затова, за което предупреждаваме многократно - че са се подготвили да вземат още над 3 млрд. дълг. Вместо да си оправят събираемостта, да се преборят с контрабандата, тръгват по-най лесния начин да задължават следващите поколения с милиарди, аргументира се Бойко Борисов.

Заемът може да бъде взет на един или повече траншове. С облигационната емисия основно ще бъде покрит падежът на дългът, който трябва да бъде платен догодина, който е в размер на малко над 1 млрд. долара. Остатъкът, в комбинация с постъпленията от емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, ще се използва за погасяване на дълг с падеж през 2014 г. от предходни години и за покриване на планирания бюджетен дефицит през 2014 г.

Законовото основание за този дълг е Закона за държавния бюджет, където е записан максимален размер на нови дългове от 4.4 млрд лева, обясни Петър Кънев и припомни, че със заема ще се изплаща стар дълг и ще се покрива бюджетен дефицит. Той припомни и че ГЕРБ също са емитирали такъв дълг за дефицита по времето на Дянков.

В бюджета за тази година е записано, че максималният размер на държавния дълг към края на годината не може да надвишава 18 млрд. лв. Максималният размер на новия дълг, който може да бъде поет по реда на Закона за държавния дълг, е 4.4 млрд. лв. Според бюджета, максималният размер на нов външен дълг може да е до 3.9 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута.

Държавният дълг на България за тази година е 18.6% от БВП при средно 90.6% за еврозоната, посочи Кънев и бе категоричен, че всеки дълг под 20% е напълно нормален. Кънев призова колегите си от ГЕРБ да не падат на нивото на групичката, която обикаля телевизиите и чертае гръцки сценарии за България. Дефицитът на България е в рамките на 1.6 - 1.8%, а за Гърция той е 10%. Дългът на Гърция пък е в размер на 175% от БВП или около 300 млрд. евро, припомни той.