Това показва проверка на инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката, цитирана от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според министъра състоянието на дружеството вече е значително по-добро.

"НЕК няма да фалира. Политиката, която водим, е да стабилизираме компанията, чудо не може да стане, но вървим в правилната посока", каза Стойнев.

Изводите от проверка за периода от първи януари 2011 до юли 2013 година, показва, че в НЕК няма правила за продажба на материални активи на дружеството. Непризнаването на ДКЕВР на разходи на дружеството влошават още повече икономическото му състояние. Това са разходи на НЕК за ПАВЕЦ "Чаира", уточни Стойнев.

Методиката за компенсиране на разходите на НЕК и на крайните доставчици не изигра ролята механизъм за компенсиране на разходите на дружеството, каза министърът. Увеличаването на възобновяемите енергийни източници, които произвеждат скъп ток в енергийната система, доведе НЕК до ликвидна криза, граничеща с несъстоятелност, заяви Стойнев.

Действията на експертите на ГЕРБ, позволяващи да се присъединят мощности на един ядрен блок, без дори да ги контролира, е причина за сегашното състояние на НЕК, подчерта той.
През периода се запазва тенденцията за намалявана на парите за инвестиции в НЕК, заради тежкото състояние на дружеството, каза още Стойнев.