Това обяви пред журналисти в Кърджали народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова, предаде Дарик.

Тя и още 11 нейни колеги са в региона на Източните Родопи за среща с актива на партията и по повод 40 дни от кончината на народния представител Димчо Михалевски.

"В Бюджет 2014 за първи път се отпуснаха 100 милиона лева за тютюнопроизводителите. Следващата седмица ще има консултативен съвет при министъра на земеделието. Той трябва да реши разпределението на средствата по сортове и до края на април тютюнопроизводителите ще получат по сметките си тези 100 милиона лева", уточни Нинова.

По думите й вече са готови и промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които до лятната ваканция на парламента трябва да бъдат приети в пленарна зала, като преди това минат през постоянните комисии в Народното събрание.

„Искаме да сложим ред в сектора и да защитим производителите от произвола на фирмите изкупвачи", бе категорична Нинова.

В Закона за тютюна и тютюневите изделия се възстановява контролът върху фирмите изкупвачи като един от големите проблеми в сектора. Това ще стане чрез въвеждане на регистрационните режими, както на фирмите изкупвачи, така и на тютюнопроизводителите.

„Трябва да се знае кой, колко и какъв сорт тютюн произвежда. Въвеждаме задължително подписване на предварителни договори. Но договори с всички клаузи на един истински договор, а не тези хвърчащи листчета, които предлагат на тютюнопроизводителите изкупвачите. Тези договори също ще се регистрират", коментира Корнелия Нинова.

По думите й в Закона е заложено и създаване на Камара на тютюнопроизводителите, имаща същността на браншова организация, за да може да бъде равностоен партньор при преговорите.