По този начин ще се гарантират бонусите за пенсионерите за Великден и Коледа. Увеличаването на пенсиите може вече да се извършва постепенно след възстановяването на "швейцарско правило", припомни министърът на финансите, цитиран от Дарик.

Чобанов допълни, че към заплатите на държавната администрация ще има бонуси за първото тримесечие на годината и като време тази година те съвпадат с Великден.

По-рано тази седмица социалният министър Хасан Адемов обяви, че старите пенсии ще бъдат преизчислени през 2017 г., за да могат да се увеличат.

Тази година пенсиите ще бъдат осъвременени от 1-ви юли, като повишението ще е с 3%. Това ще стане според швейцарското правило, според които пенсиите се индексират с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на осигурителния доход.

Освен това всички пенсионери ще получат великденски бонуси. Допълнително 40 лв. ще получат пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките или компенсациите към тях е в размер до 150 лв. включително. 30 лева ще получат пенсионерите с размер на пенсията от 150.01 лв. до 251 лева включително. За всички пенсионери с пенсия над 251 лв. размерът на добавката е 20 лв.