Председателят на ДКЕВР Боян Боев съобщи, че вече има и наказателни постановления за ЕВН и Енерго-Про в най-големия предвиден по закона размер от 1 млн. лв., а до края на седмицата ще има и наказателното постановление на ЧЕЗ.

В момента тече срокът за обжалването им, но оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев.

Прихващанията на средства от страна на ЕРП-тата са незаконосъобразни и те до момента са в размер на около 318 млн. лв. по информация на НЕК, посочи председателят на регулатора.

Той добави, че трите дружества имат претенции за разходи от минал период, но вместо да ги предявят пред ДКЕВР, те директно си ги прихващат.

Енергодружествата признаха, че намаляват плащанията си към НЕК с размера на суми, които НЕК им дължи за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници.

От думите на Боев стана ясно, че цените на тока може и да се увеличат.

След като предявят разходите си, ДКЕВР трябва да ги анализира, и ако тези разходи наистина са отчетени и са в същия размер, да се види, как ще рефлектират и ще рефлектират ли върху крайната цена, обясни Боев.

Периодът, в който дружествата твърдят, че имат неразплатени разходи, е от юли 2012 до юли 2013 г., поясни Боев.

По думите му анализът трябва да бъде комплексен - на всички разходи в системата, част от които са и въпросните суми, прихванати от ЕРП-тата.