Това съобщи главният изпълнителен директор на банката Фредерико Гизони за италианският вестник La Repubblica, цитиран от БТА.

Италия трупа дълг в продължение на години в опит да съживи икономиката си след началото на икономическата криза. Държавата дължи около 68 милиарда евро на частни компании. Италианската икономика се възстановява бавно като отчете ръст от едва 0.1% за четвъртото тримесечие на 2013 година, по данни на италианската статистика Istat от вторник.

UniCredit, която е най-голямата банка на страната отчете по-рано тази седмица загуби в размер на 14 милиарда евро за 2013 година и задели 13.7 милиарда, за да покрие необслужвани кредити. Също така банката изчисли, че ще са и нужни 600 милиона евро за покриване на експозициите си към Украйна, където планира да продаде подразделението си. Базираната в Милано банка съобщи и плана си да съкрати 8500 работни места.

Банката се опитва да изчисти счетоводния си баланс и да набере повече капитал преди стрес тестовете на ЕЦБ. UniCredit също обяви и петгодишен план за намаляване на активите, основно в частта на рисковите италиански кредити, с 63% до 33 милиарда евро до 2018 година.

Кредиторът също така публикува 1.2 милиарда евро от капиталова печалба след преоценка на 22-процентния си дял в Централната банка на Италия. Някои анализатори смятат, че тази преоценка е трик, се прикриват загуби от необслужвани кредити.