В БНБ са разгледали заявлението на "Български пощи" ЕАД за издаване на лиценз за извършване на дейност като платежна институция, но са отказали лиценза поради разминаване със законите.

Освен това на заседание днес Управителният съвет на БНБ прие нова наредба "27" за статистиката на платежния баланс, международната инвестиционна позиция и статистиката на ценните книжа.

Наредбата има за цел да приведе нормативната уредба за статистиката на външния сектор в съответствие с последните изменения на международните статистически стандарти и нормативни актове на Европейския съюз. Те са насочени и към намаляване на тежестта върху юридическите лица и едноличните търговци при подготовката и предоставянето на отчетите на БНБ.

С новата наредба се въвежда праг от 500 000 лева за предоставяне на тримесечни статистически форми от фирмите при декларирани сделки по предоставяне или получаване на финансови кредити между местни и чуждестранни лица. Тримесечно ще се отчитат само финансови кредити, чийто размер е равен на или по-голям от левовата равностойност на 500 000 лева.

Финансовите кредити в размер на левова равностойност от 50 000 до 500 000 лева ще се отчитат веднъж годишно.

По този начин отпада необходимостта фирмите с кредити до 500 000 лева да се отчитат пред БНБ всяко тримесечие, което означава, че още през април това задължение ще отпадне за около 6000 фирми.

За намаляване на натоварването на отчетните лица се променят и праговете за отчитане на вземанията и задълженията по търговски кредити и други сделки. Те ще бъдат тримесечно отчитани, само ако общата сума на тези вземания или задължения, е равна на или надвишава 200 000 лева - досега този праг беше 50 000 лева. По този начин през април от това изискване ще бъдат освободени около 1300 фирми.

Новите прагове за тримесечната отчетност по финансовите и търговските кредити между местни и чуждестранни лица влизат в сила от 1 април 2014 г., с данните за първото тримесечие на 2014 година.