Компенсациите се определят след като ДКЕВР прие постоянните цени за достъп на производители на енергия от соларни и вятърни централи към електропреносната мрежа. Тя е в размер на 2,45 лева за мегаватчас без ДДС.

За присъединяване към електроразпределителните мрежи няма да бъде налагана такса за достъп, предвижда решението на регулатора. Това означава, че такса ще бъде плащана само на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), не и за електроразпределителните дружества. На базата на тази определена цена ще бъдат изплащани и събираните с отмененото от ВАС решение на ДКЕВР суми от производителите на соларните и вятърните паркове.

В случаите, когато окончателната цена е по-ниска от временната, ЕСО или електроразпределителните дружества, ще възстановят разликата на производителите за периода от 14 септември 2012 година, когато беше въведена таксата за достъп, до 13 март 2014 година, когато регулаторът прие постоянните цени за достъп.

В случаите обаче, когато окончателната цена е по-висока от временната, производителите ще трябва да възстановят разликата на ЕСО и ЕРП-тата.

Самите електроразпределителни дружества реално няма да получат нищо – те превеждат окончателната цена на ЕСО, като в случаите, когато тя е по-ниска от временната ЕРП-тата ще изплатят разликата на производителите. Когато цената е по-ниска – разликата също ще бъде изплатена на ЕСО.

От ДКЕВР посочват още, че когато производителите на електричество от ВЕИ са обжалвали директно решението на регулатора и за тях то е отменено с влязла в сила присъда, ще имат право да търсят пълния размер на сумите по действащото законодателство.

Производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, различни от слънце и вятър, също ще получат пълния размер на таксата, защото за тях няма определена постоянна такса за достъп до мрежата.

Крайният срок за изпълнение на компесаторните мерки е 15 април.