Това заяви управителят на БНБ Иван Искров относно сключената сделка. Той заедно с тримата си подуправители Цветан Гунев, Димитър Костов и Калин Христов и с почти всички членове на Управителния съвет на банката дойде в парламента, за да обясни параметрите на сделката.

Те бяха поканени преди месец от бюджетната комисия в парламента да дадат подробности по преговорите с френската фирма. Със сделката се занимаваха от ДАНС и прокуратурата, но не откриха престъпление.

По думите на Искров към настоящия момент дружеството не е регистрирано, тъй като УС на банката е искал да изчака предоставянето на повече информация на бюджетната комисия в парламента. Според него, ако се провали регистрацията ще се стигне до закриване на производството на банкноти.

Поръчките за банкноти ще бъдат изцяло осигурени от френската страна, чрез договореното участие, при гарантирано ниво на печалба, обеща шефът на БНБ.

От БНБ отхвърлят твърденията за скрита приватизацията на печатницата. Министърът на финансите Петър Чобанов като миноритарен собственик на печатницата подкрепи създаването на новото дружество, уточни управителят на БНБ.

Съвместното дружество ще е с капитал от 63 447 000 лева, като печатницата на БНБ ще участва с 30%, а "Франсоа Шарл Обертюр Груп" - със 70%.

Печатницата на БНБ на практика няма да участва с пари, а ще участва с технологичното оборудване и с 57 квалифицирани кадри на печатницата, а "Франсоа Шарл Обертюр Груп" участва с над 44,4 милиона лева парична вноска. Дружеството ще ползва под наем помещения в сградата на печатницата на БНБ.

Няма начин новият мажоритарен собственик на дружеството да го докара до загуба. Печатницата ще получава дивидент от 30% всяка година, подчерта Искров. Занапред осигуряването на поръчки ще се осъществява единствено от "Франсоа Шарл Обертюр Груп".

От 1998 година българските банкноти се печатат в печатницата на БНБ, която е 95,6% собственост на БНБ и само 4,4% собственост на държавата чрез министъра на финансите. В печатницата се произвеждат и ценни книжа, акцизните бандероли и много документи с висока степен на защита. Цехът за ценни книжа ни даде достатъчно време и свобода да търсим стратегически партньор заради това, че той носи по-голяма част от приходите на печатницата, каза Искров.