Гласуваха 136 народни представители, като всички бяха „за”. Вносител на законопроекта е Министерски съвет, който прие ударно измененията на вчерашното си заседание.

Промените целят също усъвършенстване на единната сметка за плащане на данъци и задължителни осигурителни вноски. С измененията се дава възможност да се погасяват първо главниците за данъците и осигуровките с изтекъл срок за плащане, а след това лихвите по тях.

В заключителните разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за данък върху добавената стойност, свързани с въвеждане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, които най-често се използват в схеми за измами с ДДС. Основна цел на въвежданата мярка е в краткосрочен план да се намали в значителна степен нивото на данъчните измами и да се увеличи събираемостта на приходите.

Коалиция за България подкрепя законопроекта, заяви Петър Кънев. Той благодари на колегите си от ГЕРБ за подкрепата за промените и отбеляза, че това показва, че могат да работят заедно, когато става въпрос за благото на бизнеса.

„Имам забележки към промените, които трябва да обсъдим внимателно между първо и второ четене”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.