Първи след срещата излезе лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър, който описа срещата като учтив разговор, по време на който напредък не е постигнат. Той обвини Обама, че отказва да преговаря с републиканците.

Същевременно вчера вечерта Камарата на представителите прие мерки за задействане на някои служби във федералната държава, чието затваряне започна да поражда скандал, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Обама заплаши обаче да наложи вето на мерките. Планът е петият разработен от събота насам от републиканците, но е обречен както изглежда на провал, тъй като демократите от Сената искат закон за общо финансиране на федералната държава за шест седмици вместо приемането на мерки за финансиране "парче по парче".

Републиканците приеха два мини проекта на закони за специфично финансиране за парковете, музеите и националните паметници и за изследванията срещу сериозни болести като рака. Те приеха и мярка за финансиране на службите на Вашингтон, чийто бюджет зависи също от Конгреса. Демократичната опозиция гласува против, с изключение на мярката за финансиране на федералната столица, която беше приета единодушно.