Според проучване на на Gallup, извършено по поръчка на европейската платформа за дебати Debating Europe, 61% от българите са убедени, че бюджетните ограничения и строгата фискална дисциплина работят, но изискват време, а 6% са твърдо убедени, че мерките за ограничения са правилни. Само 28% от хората в България категорично отхвърлят икономиите.

Според 51 процента от гражданите на ЕС провежданите мерки за възстановяване на държавните финанси не работят, едва 5 на сто са на обратното мнение, а 34 процента смятат, че им трябва време, за да постигнат успех.

Както се очакваше, най-негативни са хората в страните със спасителни програми и планове за драстично бюджетно оздравяване, съпътстващи тези програми: 80 на сто в Гърция, 68 на сто в Португалия и 64 на сто в Кипър. Те обаче са едва 34 процента в Ирландия, която се подготвя за излизане от спасителния план след оздравителна програма на икономии.

Шейсет процента от анкетираните спрямо 16 мислят, че има по-добри решения от драстичните икономии. Най-висок е този процент в Гърция (94 на сто), Португалия (81 на сто) и Испания (80 на сто).

Едва 22 процента от европейците твърдят, че тези политики са в полза за цяла Европа спрямо 67 на сто, които са на мнение, че са в полза само на някои страни членки. Когато ги помолят да посочат някои страни, Германия е начело (77 на сто от отговорите), следвана от Франция (48 на сто) и Великобритания (39 на сто).