Това съобщи днес след заседание на кабинета гръцкият министър на административната реформа и електронното правителство Кириакос Мицотакис, цитиран от ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА. Той подчерта, че прехвърлянето на служителите в "трудов резерв" е не само ангажимент на страната пред кредиторите, а преди всичко положителен ход, който ще допринесе за по-доброто използване на кадрите в държавния сектор.

Министърът посочи, че по време на първата вълна от изпращането на работници в "трудовия резерв" всички служители впоследствие са били прехвърлени в други държавни учреждения, където е имало необходимост от персонал. Гръцкото правителство се задължи до края на годината да изпрати 25 хиляди служители в "трудов резерв" със запазване на 75 процента от заплатите им, за да изпълни условието на международните кредитори за съкращаване на размера на държавния сектор. Мярката трябва да се приложи за 12 500 служители до края на септември. Ако след 8 месеца на тези служители не бъдат намерени други работни места, те ще бъдат уволнени. В засегнатата група попадат общински полицаи, учители, санитари и други.

Главната опозиционна партия в Гърция - радикалната левица СИРИЗА, днес осъди решението на правителството, като го нарече "изстрел в главата на държавния сектор". Закриването и сливането на държавни служби и съкращаването на работници не представляват "реформа" и "оздравяване" на държавните финанси, а само разпад на всички органи на социалната държава и ликвидация на всяка възможност за възстановяването на икономиката, посочи СИРИЗА, която бе подкрепена и от други опозиционни партии.