Според комисията, ако е така, това е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Образуването на производство не засяга изхода от разследването.

В края на миналата година частната компания "Овергаз" сключи договор с БЕХ за доставка на синьо гориво до своите потребители чрез инфраструктурата на  „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, но само при условие, че не подбива цените на държавния монополист.

Комисията е обезпокоена от това, че историческият оператор в българската енергетика БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в България, което представлява нарушение на член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз.
По-конкретно, тя е обезпокоена от това, че има вероятност тези дружества да пречат на потенциални конкуренти да получат достъп до българската мрежа за пренос на газ и до съоръженията за съхранение на газ, като отказват достъп на други фирми или го забавят.

Освен това, тези дружества могат да пречат на конкурентите да получат достъп до главния газопровод за внос, като запазват капацитет, който редовно остава неизползван, без да го пускат на пазара.

Без достъп до тази инфраструктура, която е от основно значение, нито едно дружество не може да се конкурира с „Булгаргаз“ на българските пазари за доставки на газ.

Подобни практики, ако бъдат доказани, ограничават конкуренцията и могат да доведат до по-беден избор и до по-лоши условия за доставки на газ, което в крайна сметка ощетява потребителите в ЕС.