Инвеститорите в наши облигации реагираха моментално на вътрешно политическата ситуация, притеснени от негативни последици за финансовата ни стабилност. Въпреки сравнителто добрите ни макроикономически показатели трейдърите се въздържат за инвестиции в български облигации, изчаквайки развитието на политическата криза. CDS се покачи от 110 на 130 пункта, показват данни на Блумбърг.

Подобна е и ситуацията в Гърция, където въпреки последните обнадеждаващи данни, дългът се срина поради риск от падане на правителството.

Засега правителството успява да се финансира сравнително успешно и на ниски лихви от вътрешния пазар, но големият проблем ще дойде следващата година, когато ще трябва отново да потърсим пари от външните пазари.

През 2015 г. страната ни има ново плащане по емисия облигации, известни като "дългът на Милен Велчев". Традиционно парите по такъв дълг се набират година по-рано. България вече направи подобна емисия миналата година и тя беше оценена като много успешна. Тотава CDS беше около сегашните нива, но трендът вече е различен. Анализаторите са по-скоро притеснени за политическата обстановка, която обаче може да предизвика и икономически проблеми.

Не виждам в България да има финансова или ликвидна криза, каза днес по Нова телевизия финансистът Любомир Дацов. Той допълни, че в сметките на правителството в момента има повече пари, отколкото в някои периоди от управлението на ГЕРБ.

За мен проблем няма, допълни от своя страна Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСК). Той добави, че има съмнения по отношение на това как се изпълнява приходно - разходната част.

Ако се случи най-крайното и правителството подаде оставка, ще има сериозно нарушение в приходната част на бюджета, заяви Данев. Той съобщи, че към месец април бюджетът е бил много добре.
По думите му има друга драма. През 2012 година, като процент към БВП, България е събрала 4.7 млрд. лв. по-малко средства. Това е драматично намаление. Това означава, че може икономиката да посивее, да се скрият оборотите и другите социални плащания, каза още председателят на БСК.

Нямам фискални притеснения, каза от своя страна Петър Ганев, икономист от Института по пазарна икономика. Бюджетът тази година е много по-добър от миналата година. В приходната част няма кой знае какви притеснения. Ако дойде служебно правителство, може би ще се справи много добре, така както се справи това, което си отиде, заяви той.
Според него увеличението на майчинските и помощите за ученици няма да събори бюджета. Петър Ганев заяви, че планът "Орешарски" не е в окото на обществения дебат и дори заплата да се вдигне на 1 000 лева няма да успокои хората.