Интересното е, че почти със същия процент растат и сделките с имоти. По данни на Агенцията по вписванията през първото тримесечие на тази година те са нараснали с 23% в сравнение със същия период на миналата година.

Потребителите се ориентират главно към жилищни кредити със сравнително по-дълъг период на фиксирана лихва - 3 години. Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечния заем е между 16 и 20 години. Засилва се и активността на хората, които купуват жилище в по-високия ценови сегмент - между 60 и 100 хил. евро, и се интересуват от максимално изгоден кредит, отчитат от компанията.

Все пак от началото на годината досега най-масово търсените жилища си остават в по-ниския сегмент - до 50 000 евро. Клиентите, които теглят по-големи заеми, внимателно сравняват и различните оферти по годишния процент на разходите. В момента при жилищните кредити това число се движи между 7 и 8 на сто.

Регистриран е ръст и на запитванията за рефинансиране на различни натрупани задължения, най-често потребителски кредити, кредитни карти, стокови и бързи кредити.