"Няма да вдигаме допълнително данъците", заяви Монторо в интервю за държавната телевизия Те Ве Е. Вчера Еврокомисията прикани Испания да ограничи броя на стоките и услугите, за които се плаща по-ниска ставка на ДДС. Във втория си доклад за оценка на изпълнението на плана за рекапитализация на испанските банки Брюксел препоръча освен това вдигане на екологични данъци и най-вече налози за горивата.

Правителството на консерватора Мариано Рахой, който дойде на власт в края на 2011 година с обещанието да не повишава данъците, въпреки това вдигна задължителните удръжки за хазната през 2012 година, за да подкрепи усилията за намаляване на бюджетния дефицит. Рахой повиши ДДС, облагането на доходите и редица налози, свързани основно със съдебните процедури.

Миналата седмица правителството обяви, че е намалило бюджетния дефицит до 6,7 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2012 година (без помощите за банковия сектор) спрямо 9,4 на сто през 2011 година, но въпреки това тази стойност е над договорените с Брюксел 6,3 на сто от БВП, отбелязва АФП.