Прогнозирахме около 8%, но регулаторът направи други изчисления. Очаква се до обяд ЕРП-тата да внесат възраженията си и след обед ДКЕВР ще се произнесе за намалението на тока, добави Добрев. Той бе категоричен, че това, което е поето като ангажимент към протестиращите, е изпълнено почти на 100%, като се изключат исканията за национализация, които са вредни.

Вчера ДКЕВР намали цените на електроенергията от 5 март средно с около 7%. Средното намаление на цените за ЧЕЗ е 7,17%, за ЕВН е 7,28% и за "Енерго Про" – 6,22%.

Делян Добрев обясни, че намалението на тока се дължи, от една страна, на намалените технологични загуби на ЕРП-тата, а от друга – на подписаният нов договор за газа с „Газпром”. Тези два фактора доведоха до тези 7%. Решението за намаление на тока е на база на обективни фактори, които няма да се променят и след 1 юли, т.е. на този етап няма фактори, които да окажат натиск за по-висока цена на тока след 1 юли, каза още Добрев.

Някои от тези електроразпределителни дружества трябва да дадат обяснения какво стои зад договор за 35 милиона лева със свързаното им лице за консултантски услуги и хонорари или договор за 15 милиона лева за информационни и телекомуникационни услуги. Когато държавата осъществи ежегоден контрол с всичките си контролни органи, знаете в момента дори прокуратурата е на проверка в ЕРП-тата, вместо да бъдат харчени тези 50 милиона за консултантски услуги и информационни технологии те могат да бъдат инвестирани в развитие на мрежата и повишаване на ефективността, каза ексминистърът.

Той подчерта, че не може да очакваме чудеса по отношение на електроенергията. Чудеса могат да се случат единствено с проекти за енергийна ефективност. Един саниран апартамент намалява сметката на домакинство с до 50%, подчерта министърът в оставка.

Според Добрев протестите, които днес започват миньорите произлизат от едно негово предложение от микса да се извадят 3 скъпи централи „Бобов дол”, „Брикел” и „Марица 3 Димитровград”. Регулаторът обаче не се съобразил с тази препоръка. Така че тези централи остават в микса за регулиран пазар. И от тази гледна точка миньорите нямат основание да се притесняват. Техните работни места ще бъдат запазени, те го знаят това, подчерта министърът.

Относно другите искания на синдикатите в енергетиката – да се преразгледа цената за зелената енергия и зелената добавка министърът обясни, че ги подкрепя напълно стига да се намери законен начин да бъде ограничено. Според него имало е предложение на ДКЕВР в продължение на една година да не се плаща на всички ВЕИ производители. Но това със сигурно ще доведе тези ВЕИ производители до фалит. Те са взели кредити от банки, най-вече от български банки, което означава, че едно такова решение не може с лека ръка да бъде предложено.