Хампарцумян прогнозира, че и следващата година ще е трудна за банките, тъй като техните клиенти се характеризират със своята относителна бедност, съобщи Дарик. Според него състоянието на банките у нас е стабилно, а въвеждането на данък върху лихвите по срочните депозити няма да се отрази. Вероятно финансовите институции няма да поискат такса за превеждането на данъка на своите клиенти към хазната или ако има такса, тя ще е минимална.

„Тенденцията е към намаляване на лихвените нива както към депозитите, така и по кредите. Интересът ни е да имаме ниски лихви”, отбеляза Хампарцумян. Според него не може да се очаква така наречения „депозитен туризъм” заради въвеждането на данък „лихва”, тъй като не се забелязват големи движения, хората са консервативни, преценяват рисковете. „Продуктите трябва да бъдат съобразени със закона. Аз не искам да вкараме продукт, който ще вкара и банката, и клиента в беля с данъчните. Например да предложим срочен депозит да бъде кръстен разплащателна сметка и да плащаме лихва, теоретично това може да работи до момента, в който те хванат данъчните. Но ние не искаме да правим това нещо”.

Сега няма сектори на икономиката, които не се кредитират. Най-важното е кредитоискателите да убедят банките, че имат добър проект и ще могат да връщат задължението си, обяви шефът на ББР Асен Ягодин, цитиран от агенция "Фокус". Очакванията му са, че ще има леко намаление на лихвените нива и по депозити, и по кредити. Понижението според него обаче няма да бъде повече от 1%. Но не евтините кредити са най-важни за бизнеса. По думите му най-важното е хората от бизнеса да преодолеят страха си от влизане в нов дълг.

Другото важно нещо според Ягодин е да се търсят нови пазари. Потреблението все още е свито, но след няколко години ще има раздвижване, защото техниката се амортизира и трябва да се подменя, прогнозира още банкерът.

На деня на банкера Ягодин пожела малко повече просперитет в икономиката, за да може това да рефлектира върху самочувствието на българина. Има с какво да се гордеем като стабилност на системата, каза още той. По думите му доказателство за стабилността е факта, че в тази криза на българина не му се наложи да плаща от джоба си, защото банковата система беше достатъчно силна. Преди време бяхме скептични, че политиката на БНБ е прекалено рестриктивна, но сега са налице добрите резултати от тази политика, каза още изпълнителният директор на ББР.