Давността при публичните задължения е 5 години, ако не бъде прекъсната заради заведено дело, тоест касае дългове за данъци и осигуровки, трупани преди 1 януари 2008 г. Това са обяснили от НАП по повод приетите от депутатите промени в данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, пише "Сега". Парламентът измени кодекса и други 10 данъчни закона с преходни разпоредби на закона за ДДС, като много от текстовете останаха необяснени.
Давността не влиза в сила автоматично, а само след писмено възражение на длъжника, уточняват от НАП.
Тези промени все още не са обнародвани в Държавен вестник, но според текстовете, предложени за гласуване от депутатите промяната се въвежда заради поредността за плащане, която се променя с новия кодекс.
Според новите правила за неплатените публични задължения, срокът за плащане на които е изтекъл преди 1 януари 2008 г., чл. 169, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс се прилага след 1 януари 2014 г. Именно тази алинея на чл. 169 претърпя промяна, според която "Когато длъжникът има няколко публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, които не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, погасява се задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано, освен ако в закон не е предвидено друго. ".
Това означава, че ако през 2014 г. искате да платите текущо задължение по някакъв данък или осигуровка и не сте се погрижили да ви заличат дългове, за които си мислите, че трябва да бъдат погасени по давност, НАП ще насочи парите към висящите задължения.