Това показва проучването на Ipsos Bank Booster, проведено с партньорството на Investor.bg. При предишното проучване съотношението делът на хората извън банките е  бил 22 процента. Прави впечатление, че при респондентите, посочили, че използват банкови услуги, средният доход е доста по-висок в сравнение с този на останалите. Той възлиза на 460,92 лв., докато респондентите, които не са клиенти на банки, доходът е средно 246,55 лв. месечно.
Сред критериите за избор на банка доминират условията по картите, лихвите и таксите, стабилността и сигурността. Условията по разплащателните сметки и дебитните карти са посочени като основен фактор при избора на банка от 14% от анкетираните. По 13% са дали глас за сигурността на банката и нейната стабилност. С 10% като четвърти фактор се очертават условията по кредитите, а за 7% е достатъчно фирмата, в която работят, да има отношения със съответната банка.
Прави впечатление, че далеч назад в класацията на факторите при избор на банка се посочват въпроси като предоставянето на добро дистанционно банкиране и дали собствеността е българска или чужда. Повечето клиенти не се интересуват от корпоративния профил на банката.
При Банка ДСК например едва 7% от запитаните посочват, че тя е унгарска, докато 24% смятат, че тя все още е българска. При ОББ отговорите „българска“ и „гръцка“ са равни – по 17 на сто, а едва 12% разпознават Първа инвестиционна банка като такава с български собственици.