Финансовият ни министър Симеон Дянков остана извън класацията на британския делови ежедневник. Класацията включва само 19 от 27 министрите на финансите на ЕС, което означава, че не само Дянков, но и други седем негови колеги не попадат в подреждането на британския вестник.

„Класация на вестник Файненшъл таймс класира 19-те най-добри министри на финансите на ЕС. Чудя се защо г-н Дянков не е сред тези министри, а в класацията са министрите на Гърция, Португалия”, подигра се веднага лидерът на БСП Сергей Станишев. Намираме се в края на мандата на Борисов и е време за равносметка – кой какво е свършил, кои обещания са изпълнени. Дянков гастролираше в редица телевизии и развиваше тези, че правителството е дало 1 млрд. лв. за здравеопазване повече от предходното правителство; че размерът на средната пенсия бележи значителен растеж. Известно е, че Борисов третира Дянков като своето слънчице и самочувствието на Дянков е известно”, каза Станишев. По думите му, може би Дянков не е 27-ми, но очевидно е в задната част на класацията.

Британското бизнес издание признава заслугата на ръководителя на германското финансово министерство за поддържането на икономическия растеж и стабилността на страната, както и заслугите му за разрешаването на дълговата криза в еврозоната, отбелязва ИТАР-ТАСС.

На второ място е финансовият министър на Швеция Андерс Борг, следван от колегата си от Полша - Ян Винсент-Ростовски. Ръководителят на британското финансово министерство заема 15-а позиция, а на последното 19-то място е испанецът Луис де Гиндос Хурадо. Този рейтинг се изготвя за седма поредна година въз основа на анкета на седем водещи европейски икономисти.