Срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел започна днес с безпрецедентно забавяне, а обсъжданията продължиха само около час, преди да бъдат прекъснати, за да могат лидерите да обмислят преработените предложения за бюджета на ЕС, представени от председателя на Европейския съвет.
Премиерът Бойко Борисов каза след края на първата сесия, че се надява България да получи повече пари от структурните фондове:. "Конфликтите са огромни и между отделните държави, желанията са огромни за пари. Едните искат големи съкращения, другите искат големи плащания. Казали сме си нашите претенции и за земеделието, и за кохезията. Надявам се, че България ще получи повече пари. Но понеже не искам да има спекулации с моите изказвания, когато в 12 часа се съберем отново, да достигнеме максимума, който България заслужава", каза той за БНР. По-рано той обяди, че Българи ще настоява за допълнителни 500-600 млн. евро по кохезионната политика.
След многочасовите двустранни консултации с държавните и правителствени ръководители до късно снощи, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой им е предложил нов проект на 7-годишния бюджет.
Параматрите му не бяха обявени официално, предаде БНР. Според БТА Ромпой предлага в най-новия си проектобюджет увеличаване на средствата за земеделските производители и бедните райони, като същевременно се запазват нивата на разходите от предишното му предложение. Разходите за изследвания, енергетика и транспорт ще намалеят с 13,2 милиарда евро, докато към регионалната помощ ще бъдат добавени 10,6 милиарда евро, а към земеделието - 7,7 милиарда евро, предвиждат плановете на Ромпой. В по-общ план той предвижда съкращение с 80 млрд. евро на размера на бюджета, предложен от Европейската комисия.
"Да свършиш повече с по-малко пари изисква политически избор. Това е болезнено дори когато съкращенията са равномерно разпределени," заяви Ромпой пред лидерите на ЕС. "
Днес по обед започват преговори по тях между всички страни. Британското предупреждение за вето, ако разходите не се съкратят значително, не е оттеглено. Франция обяви, че все още не е доволна от плановете за селскостопанските субсидии. Съмнения дали ще бъде постигнат компромис бяха изразени и от страна на Германия.