Атина казва, че със законите, които са допълнение към пакета с рестриктивни мерки, приет по-рано този месец, изпълнява задълженията си към кредиторите преди срещата на Еврогрупата във вторник, на която се надява да бъде деблокирана финансова помощ, за да може страната да избегне банкрут. Правителствените решения предвиждат приходите от приватизацията да бъдат прехвърляни в рамките на десет дни в специална сметка в централната банка и налага автоматични ограничения на публичния сектор в случай на изпускане на бюджетните цели.
Единият от законите орязва пенсиите на служителите в парламента, които едва не провалиха гласуването на пакета с рестриктивни мерки по-рано този месец, като спряха работа, принуждавайки правителството спешно да изтегли законова поправка, която би намалила заплащането им.
Най-големият кредитор Германия, която дълго време беше скептична към изпълнението на ангажимента за реформи от страна на Гърция, е оказала натиск за предприемането на тези мерки, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник.
След дълъг разговор с премиера Андонис Самарас в неделя министърът на финансите Янис Стурнарас заяви, че Гърция е напълно готова за срещата на Еврогрупата. Перспективите за бързо отпускане на повече от 30 милиарда евро от финансовата помощ все още не са ясни заради разногласия между кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) относно начина за разрешаване на дълговия проблем на страната.
Представители на МВФ заявиха, че отписване на част от гръцкия дълг от страна на правителствата в еврозоната е неизбежно, но Германия отхвърля идеята да претърпи загуби от акциите, посочва Ройтерс. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас атакува представените закони, заявявайки че държавата рискува да стане "дългова колония", посочва Ройтерс.
Андонис Самарас ще направи ремонт на кабинета веднага щом си осигури следващия транш, така че правителството му да бъде по-ефективно в прилагането на мерките за икономии, съобщиха още Ройтерс и БТА. Самарас ще има отделни срещи по-късно днес с двамата си коалиционни партньори - лидера на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос и този на Демократичната левица Фотис Кувелис, за да обсъдят новия кабинет, съобщиха още правителствени източници. Финансовият министър ще запази поста си.