Комитетът към сената на САЩ за национална сигурност публикува доклад, в който има сведения за това, че банка HSBC в продължение на дълги години е прала пари на мексиканските наркокартели, съобщи CNN, цитиран от агенция КРОСС.

Както се отбелязва в доклада, във филиалите на банката в Мексико е имало редица високопоставени клиенти, които са били подозирани за търговия с наркотици, но техните сметки не били замразявани, въпреки подозрителната активност по тях. Сами били наблюдавани. Освен това сътрудниците на HSBC са допускали милиардни преводи от отделенията в Мексико за САЩ, като не са известявали за това регулаторите.

Сенаторите са изяснили, че през тази банка са минавали средства от Саудитска Арабия и Бангладеш, които били насочени за подкрепа на терористите. През банката са минавали и пари на ирански фирми, въпреки че това е забранено, заради наложените от Вашингтон санкции на Техеран.

Миналата седмица стана ясно, че и Банк ъф Америка /Bank of America/ е разследвана за пране на пари на мексиканския наркокартел Лас Зетас /Las Zetas/.

В САЩ банките могат да бъдат наказани ако не сигнализират за подозрителни финансови дейности, дори до момента да не е имало обвинение към банките. Зетас е определяна като най-жестоката криминална организация в Мексико.