Министрите на финансите от еврозоната, които ще обсъдят днес в Брюксел подробностите по финансовата помощ за испанските банки, ще поставят като условие те да увеличат собствения си капитал, твърди испанският в. "Паис", цитиран от Франс прес и БТА.

"Всички испански банки ще трябва да увеличат до 9 процента равнището на основния си капитал - твърдото ядро на собствените си средства - което досега беше задължително само за най-големите банки, посочва изданието, позовавайки се на европейски източници, свързани с преговорите.

Срещата на Еврогрупата се приема като жизненоважна от пазарите, които са под напрежение преди да станат известни подробностите по финансовата помощ за банките.

Европейският съюз се готви да позволи на Испания да сведе бюджетния си дефицит до 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) чак през 2014 година, а не през 2013 година, заяви днес анонимен европейски източник, цитиран от АФП. Очаква се това решение "да бъде одобрено" във вторник на среща на финансовите министри на 27-те в Брюксел, допълва същият източник.

Правителствата на ЕС вече приеха да бъде преразгледана целта за намаляване на бюджетния дефицит на Испания за 2012 година до 5,3 на сто вместо планираните по-рано 4,4 на сто от БВП, припомня Франс прес.


Лихвите по дългосрочните облигации на Испания днес прехвърлиха критичното равнище от 7 процента, докато пазарите не очакват особен напредък на днешната среща на министрите на финансите от еврозоната и все повече се безпокоят от влошаването на икономическата конюнктура, предаде Франс прес. Лихвата по 10-годишните испански облигации достигна 7,026 на сто спрямо 6,912 на сто в петък, прехвърляйки опасното ниво от 7 процента, при което Гърция, Ирландия и Португалия бяха принудени да потърсят международна финансова помощ. Рисковата премия (разликата с германските лихви) нарасна до 566 базови пункта (5,66 процентни пункта).

Едновременно с това доходността по италианските облигации с 10-годишен падеж нарасна до 6,113 процента спрямо 6,016 на сто.