Премиерът Марио Монти полага всички усилия да изтрие негативното впечатление за страната, натрупало се през епохата на Силвио Берлускони. Мисията му обаче бе подронена най-неочаквано от един от собствените му министри – държавният сектретат по икономката Джанфранко Полило, пише expert.bg. Без да се тревожи как ще се възприемат думите му, Полило сподели изумително свое откритие – че работниците в италианските фабрики практически празнуват три месеца в годината. Той стигнал до извода, като разделил общият брой отработени часове на броя на работниците.

В тези три месеца би трябвало да влизат и болничните, но Полило не се поколеба да изрази собственото си мнение по въпроса в интервю, публикувано в La Repubblica. „Ние живеем в bel paese (красива страна), мой драги приятелю, и така и смятаме да продължим – отдавайки се на удоволствия”, казва той.

„Внимавай, Полило!” – предупреждава го британския вестник Guardian – „Рано или късно думите ти ще достигнат до ушите на Bild Zeitung, а оттам и на Ангела Меркел.”

Все пак, икономическият секретар реши да защити ресора си и помоли италианците да работят само още една седмица годишно, изчислявайки, че това ще добави 1% към страдащия брутен вътрешен продукт на страната. Сънародниците му обаче не са във възторг от идеята. Коментатор към местния Corriere della Sera изтъква, че проблемът не е в отработените часове, а в дефицита на търсенето. Според него, дори и да произведат повече продукция, италианските фабрики няма да успеят да я пласират, така че – защо да си правят труда?

Представители на най-големият профсъюз в Италия CGIL обаче са възмутени от цялата тази история. Те изтъкват пред Guardian, че нямат представа на какви данни се позовават изчисленията на Полило и италианските работници се наслаждават на максимум 33 неработни дни годишно, включително болничните.