Британският премиер Дейвид Камерън започна нова война на думи с Франция по повод данъчното облагане, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

В Мексико, където е за срещата на върха на Г-20, Камерън разкритикува плана на новия френски президент Франсоа Оланд да повиши данъците на богатите и на големите корпорации, за да помогне на Франция да овладее дефицита си и да покрие нови държавни разходи за стимулиране на растежа. Камерън атакува подхода "облагане-и-харчене" на Оланд за решаване на кризата в еврозоната в изказване пред бизнес лидери, което бе широко отразено в пресата, но засега не е потвърдено от официални представители на "Даунинг стрийт".

"Мисля, че е погрешно да има напълно неконкурентоспособна максимална данъчна ставка", заяви Камерън преди срещата на върха на лидерите на Г-20 в Лос Кабос. Той обеща "червен килим" в Обединеното кралство за френските богаташи и големи компании, ако правителството на Оланд изпълни предизборното си обещание да увеличи на 75 процента данъчното облагане на доходи над 1 милион евро. "Ще приветствам повече френски фирми във Великобритания. Те могат да си плащат данъците във Великобритания, да плащат за здравеопазването ни, за училищата ни и за всичко друго", каза Камерън.

Френските власти бързо реагираха на хапливите забележки на Камерън. "Надявам се, че изказването е било направено след вечеря и че той не е бил в напълно ясно съзнание, когато го е направил, защото подобни коментари просто не се правят", заяви депутатът социалист Клод Бартолон, който е сред кандидатите за поста председател на парламента.

Лидерът на френските комунисти Пиер Лоран заяви, че е "тъжно да се види амбицията на Великобритания да е данъчният рай на Европа". "Камерън би трябвало да има друга амбиция за страната си. В Европа бъдещето е солидарността, а не войната на всеки срещу всеки, в която водещ е егоизмът", добави той.

Бившият френски премиер Мишел Рокар определи британския премиер Дейвид Камерън като "недостоен провокатор, който обижда съседна страна" , предаде Франс прес. "Това са много лоши маниери. Премиерът на Великобритания би трябвало да внимава какво говори", заяви Рокар по телевизия Бе Еф Ем Те Ве.