Партията спечели парламентарните избори, но не успя да получи мнозинство. Лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Евангелос Венизелос заяви, че преговорите за съставяне на коалиция трябва да бъдат завършени днес.
Анализаторите предполагат, че Самарас, чиято партия получи 129 места в 300-местния парламент, ще се опита да създаде коалиция с лявоцентристката партия ПАСОК, с 33 мандата, и Демократичната левица, със 17 мандата, предава "Фокус".
Лидерите на потенциалните партньори на Самарас за съставянето на правителствена коалиция засега не са потвърдили, че ще влязат в правителството. „На никого не давам карт-бланш. Дали ще бъде създадено коалиционно правителство ще зависи от съдържанието на програмното споразумение между партиите”, заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис.
На свой ред лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос призова за създаване на правителство с участието на втората по брой на места в парламента лява радикална партия Сириза, но лидерът й Алексис Ципрас отказа да влезе в състава на правителството.
Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас трябва да създаде правителство в течение на три дни, в противен случай мандатът за формиране на кабинет ще бъде даден на Алексис Ципрас, чиято партия зае второ място на провелите се в неделя парламентарни избори.
Според "Катимерини" най-вероятно Самарас ще бъде премиер. Той настоява 30% от членовете на бъдещия кабинет да не са политически фигури.