Френският президент Франсоа Оланд е предложил тази седмица на европейските лидери, в перспективата на срещата на високо равнище на 28 и 29 юни в Брюксел, поредица мерки за растеж "с непосредствено въздействие", за които са необходими 120 милиарда евро, съобщи днес в. "Журнал дьо диманш", цитиран от АФП.
Седмичникът твърди, че притежава копие от документ от 11 страници, предаден, според френското издание, в четвъртък от френския президент на редица европейски лидери, сред които е и германският канцлер Ангела Меркел.
В документа, озаглавен "Пакт за растежа в Европа", Оланд представя предложенията си, чиято цел е да бъде съживена икономиката на ЕС най-вече чрез големи обекти (интелигентни мрежи, възобновяеми енергии, биотехнологии и други).
"За мерките за растеж с бърз ефект на стойност 120 милиарда евро се очаква решение на Европейския съвет още през юни", пише Оланд, според "Журнал дьо диманш". Необходимите 120 милиарда евро щели да дойдат от три източника. Първо от европейските структурни фондове - 55 милиарда, като "значителна" част от тях щяла да бъде деблокирана от края на годината. След това от Европейската инвестиционна банка, която след като получи повече пари от страните членки, щяла да се финансира от пазарите със сума до 60 милиарда евро, а "тази сума, на свой ред, тя би могла да отпусне за инфраструктурни проекти", допълва френското издание. И накрая 4,5 милиарда евро можели да дойдат от "облигации за проекти" - заеми, теглени заедно от няколко европейски страни за финансирането на големи континентални инфраструктурни проекти. Именно такъв механизъм за постигане на растеж бе защитаван от Оланд по време на предизборната му кампания, припомня АФП.