Министрите на финансите от еврозоната са готови да проведат телефонна конференция още в неделя, след като станат известни резултатите от парламентарните избори в Гърция, съобщи Франс прес, позовавайки се на европейски дипломатически източници, предаде БТА. Един от тях уточни, че все още нищо не е решено окончателно, подчертавайки, че ще бъде необходимо "съгласуване" за бъдещите действия, ако крайната левица спечели много голяма победа.

Друг източник потвърди, че са взети всички мерки, за да се организира много бързо телеконферентен разговор, ако е необходимо, веднага щом се появят резултатите. Той също подчерта, че още няма решение за такава телеконференция, тъй като инициативата е в правомощията на председателя на Еврогрупата, люксембургския премиер Жан-Клод Юнкер. Заседанието ще има за цел по-специално да се установи комуникация между членовете на Еврогрупата относно изборните резултати, обясни този източник. Задачата е да се избегнат неуместни изказвания, както вече се е случвало, допълни той.

Ръководителят на гръцката радикална левица Алексис Ципрас обяви, че си дава десет дни, за да предоговори с Европа програмата за строги мерки, съпътстваща помощта на международните кредитори на Гърция. Европейските партньори на Атина досега все предупреждават за опасност от излизане на страната от еврозоната, ако не спазва ангажиментите си.