Лихвата по 10-годишните испански облигации достигна рекордните 7.02 процента, което е малко над прага от 7 процента, определян като непоносим в дългосрочен план и при който Гърция, Ирландия и Португалия бяха принудени да поискат международна помощ.

Международният валутен фонд (МВФ) заяви за пореден път днес, че няма никакви намерения да отпуска финансова помощ на Испания, след като дълговете на страната нараснаха вследствие на новините, че ще получи спасителен план за банките си. Въпреки това Фондът настоя, че Мадрид трябва да се придържа към ангажиментите си за икономически и финансови реформи.

Дългът на испанските банки към Европейската централна банка (ЕЦБ) междувременно преодоля още един исторически праг през май, достигайки 287,8 милиарда евро на фона на инжектирането на свежи пари на пазара, направено от ЕЦБ, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Тази цифра, която е и показателна за възможностите или липсата на възможности на испанските банки да се финансират от пазара, а не от ЕЦБ, доведе до поредица рекорди от февруари, сочат данните на централната испанска банка, които бяха публикувани днес. Кредитите, трупани от испанските банки към ЕЦБ, които скочиха до 131,9 милиарда евро през юли 2010 година, оттогава редовно намаляваха, за да стигнат до 42,23 милиарда през април 2011 година. От юли обаче тенденцията се преобърна и те отново тръгнаха нагоре, а през април и май скочиха с 9,2 на сто, отбелязва АФП.

Одитът на испанките банки, който трябва да покаже точния размер на сумите, необходими за тяхната рекапитализация, вероятно ще приключи до понеделник (18 юни), предаде Ройтерс, позовавайки се на два информирани източника. Според единия от източниците за стабилизиране на банковата система на страна ще бъдат необходими 60-70 млрд. евро (75-88 млрд. долара).

Одитът на консултантските компании Оливър Уайман (Oliver Wyman) и Роланд Бергер (Roland Berger) трябваше да приключи до 21 юни, но крайният срок е изтеглен, за да може испанският премиер Мариано Рахой да разполага с доклада при срещата на Г-20 в Мексико в началото на идната седмица, отбелязва Ройтерс. Изготвянето на независима оценка бе ключово условие за помощта на стойност до 100 млрд. евро, одобрена в края на миналата седмица за стабилизиране на испанския банков сектор.

Късно снощи рейтинговата агенция Мудис (Moody's) понижи оценката на дългосрочните дългови книжа на Испания с три степени до "Ваа3", точно над спекулативната категория, предаде Франс прес.
Мудис предупреди, че тази оценка може да бъде допълнително понижена след нов период на проучване, който ще продължи максимум три месеца. Агенцията даде като аргумент за решението си обявения в петък европейски спасителен план за испанския банков сектор в размер на 100 милиарда евро, който според нея ще увеличи още повече тежестта на дълга на страната.