Мярката не се отнася до суверенния дълг, който вече има оценка "С". Агенцията сваля тавана за всеки дълг, емитиран в Гърция, до "Саа2" - степен, определяна като крайно рискова и близка до дефолт. Най-високият рейтинг, получаван от гръцки ценни книжа, към момента е "В1", уточнява Мудис.

Евентуална промяна в рейтинга, дължаща се на новия таван, ще бъде обявена през идната седмица, според съобщението на Мудис, цитирано от агенция Блумбърг. Според Мудис въпреки нарастващите рискове страната да напусне еврозоната, "това не е най-вероятният сценарий", въпреки че е възможно след изборите на 17 юни тази вероятност да бъде по-голяма, допълва АФП.

На 17 юни гърците отново ще гласуват на парламентарни избори, след като в резултат на изборите на 6 май не успяха да сформират правителствена коалиция. Мудис предупреждава, че ще преразгледа в посока надолу тази максимална оценка, ако Атина напусне еврозоната.

Излизане от еврозоната би довело до големи загуби на инвеститорите заради преструктурирането на правителствения дълг съгласно гръцкия закон, и до дълбоки сътресения в националната банкова система и в реалната икономика, посочва Мудис. Емитенти на облигации могат да бъдат правителства, общини, фирми.