Топ - икономист от администрацията на американския президент Барак Обама пристига в Европа, за да подпомогне процеса по вземане на решение за изход от дълговата криза, съобщи Дарик. Лиъл Брандън ще има срещи с държавните финансисти на Гърция, Испания, Франция и Германия.

Причината САЩ да се задействат в това отношение и да потръсят начи на за подкрепа на Европа е в увеличаването на напрежението в региона заради политическата нестабилност в Гърция и заплахите за стабилността на испанската банкова система. САЩ притискат Европа по няколко направления, в това число и настояването за по-голям паричен принос на държавите от контитента в бюджета на спасителните фондове.

Това е най-директният опит за намеса, която САЩ прави в Европа, след като бившият финансов министър Тимъти Гайтнър направи подобни визити в края на миналата година. Това е най-голямата съвременна криза, в която щатите не се намесват директно. Вместо това вече две години те стоят встрани от процесите и окуражават европейските си партньори със съвети за това как да построят защита в случай на по-неблагоприятни събития. Такива са увеличаването на мощта на общите спасителни фондове, укрепване капитала на европейските банки и разгръщане на кредитния капацитет на Европейската централна банка, докато в това време се вземат мерки с дългосрочен ефект, които да оттласнат от дъното страдащите икономики.

Потенциалният риск от това Гърция да напусне еврозоната и с това да бъде заплашена финансовата стабилност в региона и по целия свят, принуждава САЩ и другите нации да се подготвят за действия при евентуална такава глобална криза. Големият проблем в момента е, че банковият сектор на Европа може да не издържи на излизането на Гърция, коментира пред Файненшъл Таймс Едун Труман от администрацията на президента Барак Обама.