Промените са с цел да се избегне възможността да се представят неверни данни за изпълнението на бюджетите на отделните държави, съобщи БТА, като се позова на информация в най-новия брой на списание "Фокус". Сред целевите промени е и възможността страните нарушители да бъдат отстранени от еврозоната.
Според източници на списанието Берлин проучва правните възможности нарушителите на бюджетните ограничения, валидни за страните от еврозоната, да престанат да използват еврото - били то доброволно, или принудително. Очаква се анализът на експертите да бъде готов към средата на следващата седмица.
Берлин вероятно ще направи опит да окаже натиск върху страните от еврозоната да променят Пакта за европейска стабилност, на който се основава общата европейска парична единица, като се въведат по-строги мерки за контрол на верността на предоставяната от отделните страни информация. "В това отношение не може да има никакви табута", заявил източникът на списанието.
Един от вариантите за промени, заимстван от германското законодателство за фалитите и цитиран през последните дни от редица високопоставени германски държавни служители, е страните членки да подават молба за обявяване на банкрут, да поемат задължения за икономии, да получат защита срещу кредиторите и да намалят пропорционално държавния си дълг, посочва ДПА.
В петък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу се противопоставя на варианта с изключване от еврозоната на страна с провалена бюджетна политика. В интервю за вестник "Хамбургер абендблат" Барозу изтъква, че европейските договори не предвиждат такава възможност и би било грешка те да бъдат променяни. Според него "нашата цел трябва да бъде всички членове на еврозоната да спазват правилата й".