Белгиец призова на 17 ноември своите съграждани да се откажат от всякакви покупки и да останат у дома в съботния ден, съобщиха местни медии. Досега призивът е подкрепен от хиляди последователи във Фейсбук. С това като че ли белгийците възраждат имвестния призив на премиера Димитър Попов от зората на демокрацията у нас "За бога, братя, не купувайте".

Според предложението в този ден хората не трябва да плащат за нищо, за да "накажат" правителството. Конкретната причина за протеста са растящите цени на горивата.

Друга група в същата социална мрежа зове за "обща стачка срещу правителството" и приканва водачите на частни автомобили и на камиони да препречат изходите на магистралите в страната от 16 ноември (петък) до 18 ноември (неделя). Според организаторите правителството трябва да разбере, че хората не могат да търпят да бъдат "негови портфейли".

Организаторите призовават към участие всеки, който работи, за да може да зареди гориво, за да отиде на работа.

Снощи покрай празника Вси светии няколко десетки младежи, предрешени като мъртъвци и снабдени с моторни резачки и прътове, са обиколили банкови офиси в центъра на Брюксел, показват репортажи от събитието. Символичният протест бил насочен срещу "неутолимата жажда за печалба на финансовия свят", която тласка управляващите към решения, вредни за хората и природата. Участниците отправили упрек към безчовечните действия на финансистите и техния стремеж за безкраен растеж на икономиката.