Не е важно, че си богат, важното е как си придобил парите си. Затова от многото вече милиардери в света, неголяма част са спечелили парите си сами, използвайки свои открития или възползвайки се от конюнктурата на световните пазари. Защото едно е да наследиш богатството си, друго е да го създадеш сам. Още по-малко са тези, които към момента нямат 40 години.

Ето кои са петте милиардери, отговарящи на тези два критерия, да не са по-възрастни от 40 години и да са спечелили парите си сами, според данните на Bloomberg Billionaires Index.

1. Марк Зукърбърг

Безспорният №1 е Марк Зукърбърг, собственикът на 24% от акциите на Фейсбук. Той стана и най-младият милиардер в щатски долари. Според "Форбс", през 2018 година той е на 13-то място в списъка на най-богатите, но е стигал и до 10-то. Състоянието му се изчислява на 65.5 милиарда долара.

2. Чжен Хуан

Основателят и генерален директор на Pinduoduo Чжен Хуан стана поредният китайски милиардер след като през юли 2018 година проведе успешно IPO. Компанията му излезе на трето място по продажби след Alibaba и JD.com. Почти 200 милиона души извършват покупки през Pinduoduo поне веднъж месечно, а общият брой на регистрираните е 300 милиона души. Състоянието му се изчислява на 13.7 милиарда долара.

3. Дъстин Московиц

Американският бизнесмен е един от основателите на "Фейсбук", заедно с Марк Зукърбър. Държи 7.6% от акциите на компанията. През 2008 година напуска поста вицепрезидент и основава нова компания Asana. Състоянието му се изчислява на 11.8 милиарда долара.

4. Едуардо Северин

Поредният милиардер, свързан с "Фейсбук". Бразилец по националност, държи 5% от акциите на социалната мрежа. В компанията той изпълнява функциите на търговски директор. Съвипусник със Зукърбърг. Състоянието му се изчислява на 9 милиарда долара.

5. Майк Канън-Брукс и Скот Фаркухар

Двама австралийци, които подобриха рекорда на страната си по натрупано състояние. Това се дължи до голяма степен на основаната от тях компания Atlassian. Майк Канън-Брукс и Скот Фаркухар полагат огромни усилия, за да живеят като обикновени хора, возят се в градския транспорт.

Когато софтуерната им компания излезе на борсата през декември 2015 г., а двамата дългогодишни приятели станаха милиардери, те избраха да го отпразнуват не с шампанско и хайвер, а с по парче пица.

"Бяхме седнали в едно заведение и ядяхме пица, като мазнината и сиренето се стичаха по хартиените чинии," разказа Фаркухар пред The Australian. Състоянието на всеки възлиза на 6.7 милиарда долара.