Средната заплата в Сърбия през януари е била 54 521 динара или 462 евро. Това бе съобщено официално преди два дни, но първи на обществеността това съобщи преди четири дни президентът на Сърбия Александър Вучич, пише белградският вестник "Данас".

Това е с 40 процента повече в сравнение със заплатите през 2014 г., когато станах премиер, каза Вучич преди четири дни, съобщавайки новината. За 460 евро Вучич говореше и преди Нова година, когато призна, че малко се е изхвърлил с прогнозата за 500 евро до края на годината, отбелязва изданието. 

Средната заплата в Сърбия през последните два месеца на 2018 г. и първия на 2019 г. се повиши с по около 15 евро. През ноември тя бе под 430 евро, един месец по-късно - 445 евро, за да достигне през януари 460 евро.

За това обаче говореше не само Вучич, но и министърът на финансите Синиша Мали, който по време на новогодишните празници обеща увеличаване на заплатите в държавния сектор между 7 и 12 процента, и увеличаване на минималната заплата на 27 000 динара, пише изданието.

Икономистът Младен Ковачевич казва за "Данас", че това увеличение може да изглежда голямо в проценти, но на практика не е, и заплатите в страната продължават да са ниски.