Българската столица София регистрира рекорден скок на цените за 2018 година и се изкачи с 29 места до 90-та позиция в класацията на най-скъпите градове в света. Подреждането се прави ежегодно и сравнява цените на едни и същи стоки и услуги в 133 града по света.

Докато в челото няма сериозни размествания и Париж, Хонконг и Сингапур остават в челната тройка, София малко изненадващо се оказа сред Топ12 на най-бързо поскъпващите градове, заедно с Казабланка и Абу Даби.

Според Гарабед Минасян поскъпването в българската столица е съвсем нормално. "Ние имаме средно равнище на цените в България под 50% от средноевропейското ценово равнище. Това не е нормално, ние трябва да очакваме повишение на общоценовото равнище и инфлация от около 3% е нормална", допълни икономистът в студиото на телевизия "България он ер". 

"Такива международни проучвания не са сериозни е не се правят от професионалисти, може да има грешка в методиката. Работната заплата у нас е нараснала много, туристите, които ни посещават се увеличават, те също потребяват и това също вдига цените", каза Емил Хърсев.

Според него, българите ходят в Турция и със своите доходи там за тях е евтино заради поевтиняването на турската лира.

 

 

"Винаги в столиците в Европа и света живота е по-скъп отколкото в провинцията. София ще продължи да има изпреварващ ръст на цените и трябва да приемем това за нормално", каза Минасян. Според него, в София има и елемент на показност в потреблението, демонстриране на икономическа сила.

Икономистът каза още, че растат спестяванията на българите, увеличават се доходите и това естествено води и до увеличение на цената на живота. Но все още имаме много да догонваме в това направление, тъй като сме на дъното в Европа и по доходи, и по цени.