Все повече стават нефинансовите институции отпускащи кредити с лихви надхвърлящи понякога 40%, като схемата на нарастване на лихвата е обяснена по сложен и неразбираем за обикновените граждани начин.

Това пишат в писмо до медиите от неправителствената организация Комитет за защита на потребителите.

Според тях, българите са обект на агресивна реклама за бързи кредити, в която се отбелязва, че средствата се отпускат дори при лоша кредитна история.

"Това е поредният капан за граждани с ниски доходи и слаба финансова култура. Затова призоваваме хората да внимават какви бързи кредити взимат и при какви условия. Като Инициативен комитет за защита на потребителите сме силно обезпокоени от огромната сума на необслужваните кредити, повечето от които вече са в ръцете на колекторските фирми, които тормозят гражданите", пишат още от неправителствената организация.

По официални данни на БНБ размерът на необслужваните бързи кредити вече достига 342,8 млн. лева към края на първото тримесечие на годината. За една година лошите заеми намаляват с 11,8% (45,8млн. лева). В сравнение с края на декември 2017 година обаче те се увеличават с 0,1% (0,4 млн. лева) и прекъсват тренда на намаление, който имаха 13 тримесечия - от края на юни 2015 г.

От Комитета за защита на потребителите съветват хората, решили да теглят бързи заеми, да се запознаят подробно с условията. Уточняват, че само за пет месеца от старта на кампанията за събиране на "Сигнали срещу колекторските фирми" са събрани вече над 150 сигнала на граждани. В голямата част става въпрос за погасени по давност сметки към мобилни оператори и именно малки потребителски и бързи кредити,